Стории

Автор: Александра Денковска
Истражување на „Нова Македонија“ (Втор дел)
За насилството врз децата и за лошите услови во кои живеат во институции од овој тип говорат и извештаите на народниот правобранител. Во нив се вели дека, и покрај забраната за физичко и психичко насилство, тоа сѐ уште е застапено кај децата згрижени во установите

Автор: Билјана Зафирова
Истражување на „Република“
-Не отруа. Луѓето умираат се помлади и помлади. Постојано слушаме како на некој од комшиите му дијагностицирале рак. Јас дома имам мајка болна од рак. Се прашувам кога тоа ќе ни се случи на нас, останатите. Постојано бараме да ни се овозможи да живееме во здрава средина, да имаме чист воздух и незагадена почва и вода… Но се е залудно.

Автор: Сашка Цветковска
Истражување на „Новатв
„Матна е, нема раат кога врне дожд“, чичко Трајан се обидува да ја опише водата која до скоро течеше од нивните чешми во Пехчево, мал град на истокот од Македонија.

Автор: Мирослава Бурнс
Истражување на „Плусинфо
Во Македонија расте бројот на случаи кога лица се претепани поради својата сексуална ориентација или етничка припадност, кога се палат џамии и цркви, се напаѓаат домовите на активистите за човекови права, но ретко овие случаи кај надлежните се пријавуваат како криминал од омраза.

Автор: Александра Денковска
Истражување на „Нова Македонија
Првиот впечаток што го добивме за домот што се наоѓа во почетокот на калдрмата што води до гробиштата во Бутел беше вознемирувачки. Во оваа установа заедно живеат младинци со полициски досиеја и деца што потекнуваат од сиромашни семејства.

Страница 1 од 2

logo4

Актив.мк е Интернет платформа посветена на зајакнување на соработката меѓу граѓанските организации од областа на човековите права и медиумите, со цел да се олесни меѓусебната размена на информации меѓу двата сектора и да се придонесе кон унапредување на човековите права и слободата на изразување.

 

Повеќе

© 2018 Aktiv.mk. All Rights Reserved.