Стории

Татко ми ме продаде и ми го уништи детството

Морав да станувам рано и да ја исчистам кафеаната за да добијам појадок, a потоа во кујната помагав околу вечерата. Kако келнерка почнував да работам околу 20 часот. Во кафеаната доаѓаа гости од различна возраст, најчесто мажи.

Tранссексуалците во Македонија немаат здравствени права

Автор: Соња Колевска - Делевска
Истражување на
Вест

Не смееш да избираш дали си машко или женско


Транссексуалците во Македонија не постојат за државата. Единствена дефиниција за луѓето од еден пол, а со спротивен, односно различен родов идентитет, за Фондот за здравствено осигурување е хермафродит.

Кога името и бојата на кожата се пресуден фактор за работно место

Автор:Мери Јордановска
Истражување на Фокус

 „Дали е многу црн“, било прашањето што го поставиле раководните лица од голема македонска компанија кога требало да се вработи лице од ромска националност.

Автор: Горан Адамовски
Истражување на Утрински весник

(Прв дел)

goran.a1-1Општествена стигматизација врз лицата што биле во притвор, а потоа пред судот биле ослободени од вина

„Мојот шестмесечен престој во затворот во Шутка беше најлошото искуство што некогаш сум го имал во животот. Никогаш не се жалев себеси, туку моето семејство. Се прашував што ќе прават без мене. Мојата сопруга не работеше, а децата ми беа мали. Одеднаш, во еден миг ми ја снема слободата, ми ги зедоа автомобилите, парите, семејството ми остана без денар. Бидејќи сме премногу поврзани, семејството не се растури... Напротив, доби некоја сила да ја преброди оваа неволја“.

Страница 3 од 3

logo4

Актив.мк е Интернет платформа посветена на зајакнување на соработката меѓу граѓанските организации од областа на човековите права и медиумите, со цел да се олесни меѓусебната размена на информации меѓу двата сектора и да се придонесе кон унапредување на човековите права и слободата на изразување.

 

Повеќе