Граѓански вести

Фотографот Томислав Георгиев освои прва награда на Impunity Exposed photo contest 2013. Победничката фотографија е од протестот на новинарите во Македонија кои беа попречени од специјалните полициски сили пред Музејот на македонската борба. Протестот се одржа во име на несогласувањата на новинарската фела со затворската казна од 4 ипол години за новинарот Томислав Кежаровски.

Десет години Македонија нема добра стратегија за репродуктивно здравје на младите.Се повеќе деца раѓаат деца, а се намалува и возрасната граница на девојчињата кои стануваат мајки, информираат од невладината организација ХЕРА.

 Шеснаесетгодишната Малала Јусафзаи од Пакистан е активистка за женски права чија приказна го обиколи целиот свет. Таа им се спротивставила на Талибанците во својот дом во Пакистан поради што беше застрелана во главата. Малала е поборник за образованието на девојчињата во Пакистан, нешто што му пречело на талибанскиот режим.

Поради влошената здравствена состојба на новинарот Кежаровски, Основниот суд по барање на одбраната одлучи тој да биде во домашен притвор до почетокот на издржување на затворската казна.

Минимална затворска казна од 12 години, предвиден доживотен затвор за тешки облици на сексуална злоупотреба, задолжителна хемиска кастрација за повратници, но и намалување на казната за педофилите кои ќе се согласат да ја примаат терапијата се измените кои завчера ги усвои Владата на редовна седница.


Македонија се уште не размислува да чекори по примерот на Германија, во однос на регистрацијата на новороденчоњата, со оглед на тоа што бројот на ваквите бебиња е многу мал, велат лекарите што се занимаваат со оваа проблематика.  

logo4

Актив.мк е Интернет платформа посветена на зајакнување на соработката меѓу граѓанските организации од областа на човековите права и медиумите, со цел да се олесни меѓусебната размена на информации меѓу двата сектора и да се придонесе кон унапредување на човековите права и слободата на изразување.

 

Повеќе

© 2018 Aktiv.mk. All Rights Reserved.