Граѓански вести

Деца раѓаат деца

Десет години Македонија нема добра стратегија за репродуктивно здравје на младите.Се повеќе деца раѓаат деца, а се намалува и возрасната граница на девојчињата кои стануваат мајки, информираат од невладината организација ХЕРА.

Оние кои во рана фаза од младоста забремениле, поради стигмата и стравот се одлучуваат за абортуси на црно.

Проценките велат дека само 13 отсто од жените користат некаков вид модерна контрацепција. Според Државниот завод за статистика, минатата година 26 девојчиња станале мајки.

Извор: Утрински весник

Целата анализа можете да ја прочитате на следниов линк: http://www.utrinski.mk/?ItemID=66EA04F9F5AF0E4B8842E2114255102B

 

Проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“, го спроведуваат Институтот за медиуми и различности од Лондон, Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидските организации на Македонија.

Проектот е финансиран од Европската Унија, преку Европскиот инструментот за демократија и човекови права (ЕИДХР).

euflagEUsoTEBE2

 

 

 

Оваа веб-страница е изработена со поддршка од Европската Унија. Содржината на оваа веб-страница е одговорност единствено на Институтот за медиуми и различности од Лондон и на никаков начин не ги одразува гледиштата на Европската Унија.

© 2018 Aktiv.mk. All Rights Reserved.