Стории

Крушки со олово, салата со арсен - загадената почва го убива населението

Автор: Билјана Зафирова
Истражување на „Република“
-Не отруа. Луѓето умираат се помлади и помлади. Постојано слушаме како на некој од комшиите му дијагностицирале рак. Јас дома имам мајка болна од рак. Се прашувам кога тоа ќе ни се случи на нас, останатите. Постојано бараме да ни се овозможи да живееме во здрава средина, да имаме чист воздух и незагадена почва и вода… Но се е залудно.

И при вода жедни: петтина од домаќинствата немаат пристап до водовод

Автор: Сашка Цветковска
Истражување на „Новатв
„Матна е, нема раат кога врне дожд“, чичко Трајан се обидува да ја опише водата која до скоро течеше од нивните чешми во Пехчево, мал град на истокот од Македонија.

Боксот зашто некој е различен, тежи и боли повеќе!

Автор: Мирослава Бурнс
Истражување на „Плусинфо
Во Македонија расте бројот на случаи кога лица се претепани поради својата сексуална ориентација или етничка припадност, кога се палат џамии и цркви, се напаѓаат домовите на активистите за човекови права, но ретко овие случаи кај надлежните се пријавуваат како криминал од омраза.

Загрижени за иднината, мечтаат за љубов

Автор: Александра Денковска
Истражување на „Нова Македонија
Првиот впечаток што го добивме за домот што се наоѓа во почетокот на калдрмата што води до гробиштата во Бутел беше вознемирувачки. Во оваа установа заедно живеат младинци со полициски досиеја и деца што потекнуваат од сиромашни семејства.

Термоцентралата Осломеј сериозна закана по животот на граѓаните од околните места

Автор: Фатлуме Дервиши
Истражување на „Порталб
Термоцентралата „Осломеј“ се наоѓа во кичевската котлина и произведува електрична енергија преку согорување на јаглен, кој се обезбедува од површинскиот слој на ова место. Започна со работа во 1980 година и денес брои 780 вработени.

Ќотекот порано бил нормална воспитна мерка

Автор: Александра Денковска
Истражување на „Нова Македонија“ (Втор дел)
За насилството врз децата и за лошите услови во кои живеат во институции од овој тип говорат и извештаите на народниот правобранител. Во нив се вели дека, и покрај забраната за физичко и психичко насилство, тоа сѐ уште е застапено кај децата згрижени во установите

1000 до 3000 евра за етничка фотелја во администрацијата?!

Автор: Габриела Делова
Истражување на Капитал
Освен со партиски книшки, до место во администрација, барем за помалите етнички заедници се доаѓа и со финансиски средства. Истражувањето на Капитал покажува дека политичкиот пазар меѓу партиите е стигнат до тој степен не само што фрла црна дамка врз спроведување на Рамковниот договор, туку прави целосно вулгаризирање на процесот на вработување при исполнување  на принципот на правичната застапеност

logo4

Актив.мк е Интернет платформа посветена на зајакнување на соработката меѓу граѓанските организации од областа на човековите права и медиумите, со цел да се олесни меѓусебната размена на информации меѓу двата сектора и да се придонесе кон унапредување на човековите права и слободата на изразување.

 

Повеќе