Граѓански вести

Условите за престој во затворите во Македонија се катастрофални и тешко е во скоро време да се исполнат европските стандарди како примерот со Норвешка. Но, македонските затвори не се ниту како оние во Салвадор, во Руанда, или пак оние во Северна Кореја.

 Шеснаесетгодишната Малала Јусафзаи од Пакистан е активистка за женски права чија приказна го обиколи целиот свет. Таа им се спротивставила на Талибанците во својот дом во Пакистан поради што беше застрелана во главата. Малала е поборник за образованието на девојчињата во Пакистан, нешто што му пречело на талибанскиот режим.

Минимална затворска казна од 12 години, предвиден доживотен затвор за тешки облици на сексуална злоупотреба, задолжителна хемиска кастрација за повратници, но и намалување на казната за педофилите кои ќе се согласат да ја примаат терапијата се измените кои завчера ги усвои Владата на редовна седница.

Фотографот Томислав Георгиев освои прва награда на Impunity Exposed photo contest 2013. Победничката фотографија е од протестот на новинарите во Македонија кои беа попречени од специјалните полициски сили пред Музејот на македонската борба. Протестот се одржа во име на несогласувањата на новинарската фела со затворската казна од 4 ипол години за новинарот Томислав Кежаровски.

Десет години Македонија нема добра стратегија за репродуктивно здравје на младите.Се повеќе деца раѓаат деца, а се намалува и возрасната граница на девојчињата кои стануваат мајки, информираат од невладината организација ХЕРА.

Проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“, го спроведуваат Институтот за медиуми и различности од Лондон, Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидските организации на Македонија.

Проектот е финансиран од Европската Унија, преку Европскиот инструментот за демократија и човекови права (ЕИДХР).

euflagEUsoTEBE2

 

 

 

Оваа веб-страница е изработена со поддршка од Европската Унија. Содржината на оваа веб-страница е одговорност единствено на Институтот за медиуми и различности од Лондон и на никаков начин не ги одразува гледиштата на Европската Унија.

© 2018 Aktiv.mk. All Rights Reserved.