Граѓански вести

Парламентарецот Макрадули ни порачува да ги затвориме очите и да ги отвориме срцата, па да послушаме како тоа Фифи пее, а не како изгледа и се претставува. Да не случајно ни се навикне окото на вакви „изроди“, па некој сличен да им се тупне на столчето до нив. Милошоски, пак, јасно и гласно рече кому му се допаѓа Фифи нека си ја носи дома!

Визуелни истражувачки сценарија (VIS) претставува интернет платформа за  визуелизација на податоци, која е наменета да им помогне на новинарите, активистите и на другите истражувачи, во мапирање на комплексни бизнис или криминални мрежи.

Новинарска лекција: Граѓанско новинарство – Во потрага по изгубениот рај

Од онаа страна на „црвените линии“ на традиционалното, корпоративно и партизирано новинарство е јавноста и граѓаните кои, доколку се осмелат да ги направат првите чекори во партиципирањето во демократијата, во овој случај и низ медиумите ќе докажат дека јавноста е многу повеќе од пазар за информации.

Македонија, заедно со Албанија, Црна Гора и Косово, спаѓа меѓу земјите во кои се применуваат селективни прекини на бременоста. Нилс Муижниекс, комесарот за човекови права на Советот на Европа деновиве реагираше на овој загрижувачки тренд, истакнувајќи дека селективните абортуси претставуваат дискриминација и треба да се забранат.

Проектот „Попреченоста е прашање на перцепција“, го спроведуваат Институтот за медиуми и различности од Лондон, Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидските организации на Македонија.

Проектот е финансиран од Европската Унија, преку Европскиот инструментот за демократија и човекови права (ЕИДХР).

euflagEUsoTEBE2

 

 

 

Оваа веб-страница е изработена со поддршка од Европската Унија. Содржината на оваа веб-страница е одговорност единствено на Институтот за медиуми и различности од Лондон и на никаков начин не ги одразува гледиштата на Европската Унија.

© 2018 Aktiv.mk. All Rights Reserved.